czwartek, 15 marca 2018

Zupa szpinakowo-ogórkowa. Własny pomysł.

Wiadomo, że szpinak jest bardzo zdrowy ale nie wszyscy go lubią.
To jest zupa dla osób, które nie lubią szpinaku gdyż nie czuć smaku szpinaku,
smakuje jak ogórkowa.






Składniki:

Porcja na 2 dni dla 4 osobowej rodziny.

6 sporych ogórków kiszonych
5 średnich kartofli
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
mała śmietana 18%,

trochę masła śmietankowego
pieprz i kurkuma do smaku

Wstawiamy wodę w garnku do zagotowania. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, gotujemy aż będą trochę miękkie. Dorzucamy zielony groszek, gotujemy trochę z ziemniakami. W między czasie trzemy na tarce ogórki kiszone. Dorzucamy szpinak, chwilę gotujemy. Gdy ziemniaki i groszek są miękkie oraz szpinak się chwilę pogotuje dodajemy ogórki kiszone. Chwilę gotujemy, dodajemy masło. Dodajemy pieprz do smaku oraz trochę kurkumy, która jest bardzo zdrowa. Na  koniec dodajemy śmietanę wcześniej rozmieszaną z wodą i małą ilością zupy. Zagotowujemy.
Do zupy możemy dodać, prosto na talerz, ugotowane na twardo jajko. Zupa będzie jeszcze lepsza w smaku i pożywniejsza.
Polecam. To był mój eksperyment. Ale wyszła pyszna:-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poezja kowidowa, antylogdaunowa :-)

  Poezja kowidowa, antylogdaunowa :-) Nie róbcie ludziom więzienia Nie róbcie życia nie do zniesienia Człowiek, człowieka potrzebuje Bratnie...