czwartek, 22 marca 2018

Zupa z soczewicy zielonej


Składniki:
30 - 40 deko soczewicy zielonej
5 marchewek
1 pietruszka
1 mały seler
5 ziemniaków

3, 4 łyżki oleju rzepakowego
2 małe puszeczki przecieru pomidorowego lub 1 większy
Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól morska lub himalajska, kurkuma.

Wlewamy wodę do dużego garnka, wstawiamy do zagotowania. Płuczemy soczewicę wrzucamy do wody, zagotowujemy, chwilę gotujemy, około 20 minut. W między czasie obieramy seler, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, następnie pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Gotujemy aż soczewica i warzywa będą miękkie. Dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poezja kowidowa, antylogdaunowa :-)

  Poezja kowidowa, antylogdaunowa :-) Nie róbcie ludziom więzienia Nie róbcie życia nie do zniesienia Człowiek, człowieka potrzebuje Bratnie...